Tema : Vatten - Tyresta Nationalpark

Bilder: Hanna Kamera. Canon EOS 200D Objektiv: 90 mm
 
Temat för dagen när jag var vid Tyresta Nationalpark senast var vatten. Det här vattenmotivet på en porlande vårbäck tyckte jag blev riktigt häftigt. Det var först och främst det vita skummet som intresserade mitt fotoöga, det blir ett spännande mönster på vattenytan. Jag kunde dock inte bestämma mig för om jag tyckte bäst om den lite mörkare versionen eller den lite ljusare bilden. På den ljusare bilden ser man ju vad som finns under vattenytan också, till exempel de gröna bladen vilket kanske är lite kul. 
Tycker ni om bilden och vilken utav bildversionerna gillar ni i så fall mest?

Ett svanpar på sjön

 Bilder: Hanna Kamera: Canon EOS 2000D Objektiv: 90 mm
 
Jag var nere och gick en runda runt sjön med mamma en sen eftermiddag. Den där anden solade sig i det sena eftermiddagsljuset och svanparet flöt omkring på sjön. 
Jag fotograferade tallskott och i bakgrunden glittrade solens strålar i vattenytan... Det blev sådana där cirklar som kallas för "bokeh". Vackert, tycker jag. Om jag hade varit ensam så hade jag säkert kunnat stå kvar i timmar och försökt fånga känslan på bild. 

Tall - Tyresta Nationalpark

Bilder: Hanna Kamera: Canon EOS 2000D Objektiv: 90 mm
 
Hej - jag ville kika in och önska er alla en fin påsk!
Jag har det skönt på landet, jag njuter av vädret (man skulle kunna tro att det är sommar!) äter god mat och kopplar av. Jag har med mig min kamera och fotograferar, så snart när jag kommer hem så har jag mycket nytt att visa er. Det ska bli kul!
Det är rofyllt att vara ute på landet. Att kunna sitta och skriva medan man hör ljudet från fåglarna, även om klockan är över åtta på kvällen. Nej sommar är det inte - men man kan väl redan nu säga att våren är här. 
Att än en gång få följa hur allt slår ut, det finns tid för det här på landet på ett annat sätt än hemma i storstaden. Men att fotografera... Min kamera får mig att se på livet på ett helt annat sätt många gånger. 
Ha nu en fortsatt fin påsk och ta hand om varandra. Vi hörs!

Experimentella bilder

Bilder: Hanna Kamera: Canon EOS 2000D Objektiv: 90 mm 
 
Med lite redigering, så blev de här bilderna riktigt häftiga tycker jag - och visst ser det ut som bilderna är tagna på sommaren, på en äng med solen i bakgrunden och stråna i förgunden? Men bakgrunden är en vattenyta där solljuset reflekterade in i kamerlinsen... Jag la mig ner och försökte fånga det som jag upplevde där och då. Vad tycker ni om resultatet? 
Bilderna är förresten tagna vid Tyresta Nationalpark!

Bilder från Tyresta Nationalpark

En plats som jag tycker mycket om är Tyresta Nationalpark ! Nackdelen är väl dock att det tar en stund att ta sig till naturreservatet för min del. Fast det är det å andra sidan värt tycker jag!
Den här våren har jag varit ute vid Tyresta Nationalpark två gånger och kanske blir det fler. Det är så härligt att andas in skogsdoften - det är nästan som att varje skog luktar och känns på sitt eget sätt, liksom lever sitt eget liv. 
Nu senast när åkte ut till Tyresta Nationalpark var mitt sikte inställt på att försöka fota vatten igen, så där på lång och kort slutartid. Fotografiet här precis ovanför är taget med exponerinstid 1.5 , med andra ord en lång slutartid. 
Nästa gång jag fotograferar vatten så tänker jag exprimentera vidare och testa ta lite mer på kort exponeriongstid. Denna gång blev det fler fotografier på lång slutartid. Som sagt, man lär sig bäst av att exprimentera fram och tillbaka så det här får jag undersöka vidare!
 

Måsar och Strandskator på Djurgården

Bilder: Hanna Kamera: Canon EOS 2000D Objektiv: 70-300 mm
 
För några veckor sedan när jag gick på Djurgården använde jag mitt teleobjektiv för första gången på länge. Det var kul att söka med blicken efter fåglar igen. 
Jag fotograferade en mås som satt uppflugen på en staty ute på Djurgården och så en Strandskata (Haematopus ostraleugs). Enligt Wikipedia är både Strandskatan och Måsen så kallade Vadarfåglar. 
Har du någon favoritfågel som du tycker är extra kul att fotografera? Mitt fågelområde är inte så stort känner jag - men Andfåglar det är ju en vanlig fågel som jag har fotograferat flera gånger, och som jag med säkerhet kommer fortsätta fånga på bild!
Men favoritfågel vill jag nog inte säga att Andfåglar är...

Vass - en ny inredningsdetalj

 
Har ni sett att vass, växer ofta vid sjöar, har blivit en allt populärare inredningsdetalj. Jag har sett flera influencers som plockat med sig vass hem och satt långa vasstrån i en vas Har ni också lagt märke till det här inredningstipset/stylingen i era flöden? 
Vad tycker ni om idén att använda vassen i inredning – är det snyggt eller inte?
 
 
Jag som tycker jag om att fotografera är väl inne på att vassen fortfarande är som finast så här. Vid sjöarna, när vassen blåser i vinden... Härligt, vårkänslor. 
De här bilderna tog jag på en Djurgårdspromenad. 
Jag gjorde först en redigering då orginalbilden fick mer färg (bild 1) och där vassen blev mer upplyst. Sedan gjorde jag en svartvit redigeringsversion också.
Vilken tycker ni bäst om – färg eller svartvit?

Riddarskinnbagge / Lygaeus equestris

Bild: Hanna Kamera: Canon EOS 2000D Objektiv: 90 mm
 
Har ni någonsin sett riddarskinnbaggar på det här sättet? I slutet av mars, en solig fredag promenerade jag på Djurgården och fick syn på riddarskinnbaggar. Riddarskinnbaggarna myllrade på varandra, krälade omkring ovanpå varandra på flera trädstammar. Jag pratar om många.
Jag undrar lite om det här är något som insekterna gör varje år? En ännu relevantera fråga för mig är, vad gör ens riddarskinnbaggarna? Någon naturvetare här som är expert på riddarskinnbaggar kanske? 
Riddarskinnbagge eller riddarbagge namn är "Lygaeus equestris". Det är en insekt i familjen fröskinnbaggar. Men insekten kan också kallas för "skomakare" och på Gotland kallas den för "körkmack". 

Tulpan i färg eller B&W?

Bilder: Hanna Kamera: Canon EOS 2000D Objektiv: 90 mm
 
Tulpaner känns kanske självklara i färg – blommor ÄR färg – men det kan ändå vara roligt ibland ett testa redigera svartvita macrofotografier. Svartvita macrofotografier kan bli så snyggt men jag tycker inte alltid att det är det lättaste. Vanligtvis fotograferar jag svartvita bilder med mobilen (Iphone 6) men där fotograferar jag också mycket mer arkitektur än vad jag gör med kameran. 
Den här tulpanbilden känns ganska enkel och snygg i svartvit. Jag gillar den svartvita versionen – men vad tycker ni är snyggast?
Känslan av enkelhet kan bero på att bakgrunden blev svart. Det är faktiskt en avstängd TV – vilket jag tyckte såg ut som en bra bakgrund i kameran. I andra vinklar blev bakgrunden rörigare. Något som jag aldrig har testat själv, men gärna skulle vilja, är just att använda mig av ett papper som bakgrund eller fond. Ett A4:a papper som kan vara vitt, svart eller ha någon färg. Jag har läst om och sett bilder som är tagna på det här sättet – jag skulle kunna leta upp lite exempel och dela i ett inlägg.

Tulpansorter

 
Jag får egentligen en känsla av att tulpaner har med fredagar att göra. Tulpaner och fredagar. Varför skulle inte tulpaner kunna passa lika bra en måndag, som i dag? 
Tulpaner är en växt som kan förgylla vilken dag i veckan som helst. Ni vet, man köper en tulpan och ställer på köksbordet för att piffa upp vardagen. 
Jag började fundera över tulpansorter och nyfiket läste på Wikipedia om tulpaner eller trädgårdstulpaner. På greikska kallas växten för "Tulipa gesneriana" – det här med att grekiska eller till exempel latinska namn på växter och blommor är vackrare enligt mig. Bara ordets stavning ser finare ut, förutom att det verkar svårare. Mina tankegångar gör mig nästan lite lyrisk och jag skulle kunna skriva vidare om dessa latinska namn hur länge som helst. Det får bli en annan gång.
Tulpaner är i vilket fall som helst en växt som ingår i liljeväxter. Jag började undra över vilken tulpansort som jag har framför mig på bilden – för mitt första intryck är inte att det är en så kallad "trädgårdstulpan". Vad tror ni att det är?
 
Bilder: Hanna Kamera: Canon EOS 2000D Objektiv: 90 mm 

RSS 2.0